Agostini Museum

Planium System:  MG01 Magnetic - Custom projects
Planium Materials:  Stainless Concrete
 
City:  Bergamo
Year:  2019
Location:  Trophy Hall
Commissioned:  Giacomo Agostini
Project:  Studio Giavarini - Architettura e Design
Construction Supervision:  Studio Giavarini - Architettura e Design
 
Photography:  Giacomo Albo
  • DESCRIPTION

    Planium Srl has contributed to the realization of this historic place by making three particular structural ideas concrete: the floor, the false ceiling, the wall paneling and the word "AGO", nom de guerre of the most successful rider of all time.

    "Motorcycles were born in a workshop and therefore we conceived the contents of the Museum, of mechanics and not, enclosed as if it were in a Cartier box." Thus Giacomo Agostini, who inaugurated his personal Museum in Bergamo in December 2019, explains how the structural idea of this Trophy Hall was designed together with the Giavarini Studio - Architectura e Design. 
    "Metal" - says Architect Giavarini, "is extremely versatile. As you can see by observing the room, it has been used in numerous ways and covers practically all visible surfaces. ”Stainless Concrete, the Planium finish chosen for the floor, was laid using the MG01 Magnetic system; this steel is characterized by a particular texture that refers color to the cement, from which it takes its name. The design core of the whole lies in the evocation of an "industrial style", that recalls the motorcycle environment, and therefore with the floor in the same way this process was followed with regard to the choice of the false ceiling, made by Planium with the use of perforated sheet for aesthetic purposes. "The idea", continues architect Giavarini, "was to make a formal and rigorous trophy hall coexist with an environment that recalled the world of racing of the past, similar to a workshop, where interventions on motorcycles were much more direct than today, after the arrival of electronics. "

    The walls of the exhibition hall are characterized by the equipped boiseries that cover the entire perimeter of the museum, created always after a drawing by Studio Giavarini in collaboration with Falegnameria F.lli Gotti. The Planium design area was responsible for creating the aesthetic finish and reinforcement brackets, while Falegnameria has created the internal core of the panels. The galvanized steel paneling has been shaped, cut and folded so as to create a sort of "sandwich" with the core and the brackets and then liquid red painted.

    Regarding the word AGO, placed in the center of the Trophies Hall, it is made up of aluminum letters, 10 mm thick, cut with bent laser fiber and then liquid painted to obtain a bright red color, which matches the chromatic details of the bikes in the museum and the wall paneling.

     

  • PRODUCT

  • DATA SHEETS

Artistic and literary property reserved. Reproduction, even partial, of texts published without the written authorization of PLANIUM S.r.l.

LATEST NEWS

Polimoda in Florence inaugurates the new headquarters in the Clock Building of the Manifattura Tabacchi ("Tobacco Factory").The choice to coat the floors with Planium Calamine was made in accordance with this idea...

CUSTOM PROJECTS

A specialized team will be able to study and realize ad hoc projects or work side by side in co-design to the client who wishes it.

ABOUT US

...The ceiling of the great hall is designed with 3000 three-dimensional metal waves in different shades of silver and gold, shaped by the italian company Planium Srl...

Indirizzo

ADDRESS

Via L.Tolstoj 27/A, 20098
San Giuliano Milanese (MI)

Telefono

PHONE

+39 02.9831902
+39 02.98128248

Indirizzo

EMAIL

planium@planium.it

CONTACT US

Planium S.r.l.
Sede operativa:
Via L.Tolstoj 27/A, 20098 San Giuliano Milanese (MI)
Privacy Policy Cookie Policy

Request samples